Een onmisbare schakel om een goede middelbare schoolopleiding voor veel jongeren in Papua te realiseren is de aanwezigheid van bij school behorende internaten waar zij ‘kost en inwoning genieten’. Een gebrekkige infrastructuur, grote afstanden en een relatief geringe schooldichtheid maken deze internaten vooralsnog noodzakelijk. Van ouders die hun kinderen op een internaat onderbrengen wordt naar draagkracht een bijdrage in de kosten gevraagd. Financiële hulp van buiten is absoluut nodig om een verantwoorde exploitatie van deze instellingen overeind te houden.
Er zijn momenteel twee scholen die we financieel ondersteunen:
SMP Villanova in Susweni, een bovenbouwschool voor jongeren van 15-18 jaar
De school wordt geleid door Adam Wospakrik, een geschiedenisleraar oorspronkelijk afkomstig van het eiland Biak, een ‘echte’ Papua dus.
SMA Villanova in Maripi, een onderbouwschool voor jongeren van 12-15 jaar.
Behalve van goed ingerichte huisvesting is moet er ook sprake zijn van een bekwame personele bezetting. Dit vraagt van velen continu de nodige inzet en doorzettingsvermogen. Pater Tromp doet in zijn brieven regelmatig verslag van de nodige problemen die het een en ander met zich meebrengt.
Momenteel (eind 2017) worden door onze stichting een drietal internaten ondersteund.
Een jongensinternaat ‘Mendel’ en meisjesinternaat ‘Rita’, behorend bij de SMA Villa Nova in Susweni bij Manokwari, beide met ong. 120 jongeren van 15-18 jaar. Het jongensinternaat wordt geleid door Stef Alo, een Augustijn die in augustus tot priester gewijd werd. Zuster Beata Taa leidt het meisjesinternaat Rita.. Zij is een Papuase Augustines.
Bij de SMP Villanova is op dit moment alleen een jongensinternaat, Frans Jonkergouw. Benny Jehamin, een Augustijn, heeft daar de leiding. Het internaat telt 116 jongens in de leeftijd van 12-15 jaar.
Op alle internaten is ong. 80% van de leerlingen van Papua-afkomst.
Enkele jaren geleden besloten we om een beperkt aantal studenten van de SMA Villanova met een beurs te laten studeren. Immers, de jongeren zijn er nog niet als zij de SMA verlaten met een diploma. We hebben vooral als doel om een vervolgstudie te sponsoren waarmee een Papua-jongere als docent terug kan komen op de school. Te denken valt aan bijvoorbeeld een studie Engels. Studiegeld en levensonderhoud worden voor hen betaald, onder strikte voorwaarden natuurlijk.
Van enkele studenten geven we een korte beschrijving:
Auko Wapay Studeert in Yogyakarts economie aan de lerarenopleiding. Zijn studie vordert gestaag; hij wil snel en goed afstuderen, zodat hij via het geld, verdiend met zijn baan als leraar, ook mede zijn ouders en verdere familie kan onderhouden.
Novena Olga Rahangmetan Studeert Indonesische taal; ze heeft een pauze in haar studie ingelast om goed na te denken over haar toekomst. De beurs is daarom tijdelijk stopgezet. Als ze haar studie voortzet, krijgt ze de beurs weer.
Emanuela Kamberek Studeert natuurkunde in Yogyakarta. Emanuela is een goede studente, met leiderschapskwaliteiten, die ze hier op het internaat al liet blijken. Haar vader is jaren geleden getroffen door een beroerte en ligt op bed. Moeder verdient de kost met het verkopen van gebakken pisang. Geen vetpot Als Emanuela is afgestudeerd hoopt ze natuurlijk op een goede baan waarmee ze haar ouders ook kan onderhouden.